Захит паперових документів за допомогою ламінування

Захит паперових документів за допомогою ламінування

Ламінування документів — це процес покриття паперів плівкою з обох сторін з метою захисту від пошкоджень, вологи, забруднення та зносу.

Процес ламінування полягає в тому, що паперовий аркуш вкладається між двох тонких плівок, які потім з’єднуються під впливом тепла і тиску. Все це здійснюється за допомогою спеціального приладу — ламінатора, а також ламінаційної плівки. Яка, у свою чергу може бути рулонною або пакетною. Ламінатори NEOR працюють тільки з пакетною плівкою. Тобто, це два шари плівки, які уже запаяні з одного краю. Між цими шарами розміщується паперовий носій і усе разом, запаяним краєм, вставляється в ламінатор. 

Переваги ламінування документів

Даний вид обробки паперу має безліч незаперечних переваг:

  • Захист. Ламінування додає документам міцності та стійкості до впливу зовнішніх факторів. Вони стають водонепроникними та зносостійкими, що дозволяє їм тривалий час залишатися в гарному стані.
  • Покращення вигляду. Обробка покращує зовнішній вигляд паперів, надаючи їм блискучий або матовий фініш.
  • Довговічність. Плівка для ламінування подовжує термін служби документів, оскільки вони краще захищені від зовнішніх впливів.
  • Збереження інформації. Додатковий захист є корисним для документів, що часто використовуються або зберігаються у важкодоступних умовах, таких як інструкції, картки ідентифікації, меню та інші.
  • Використання маркерів і ручок. Ламіновані аркуші зазвичай можна позначати маркерами та ручками, а потім легко витирати, залишаючи документ в незмінному стані.
  • Застосування. Ламінувати можна різні типи документів, включаючи візитні картки, бейджі, сертифікати, посвідчення, плакати, картки меню, карти та багато інших.
  • Професійний вигляд. За допомогою ламінатора та плівки можна надати документам професійний вигляд, що важливо при проведенні презентацій.
Захит паперових документів за допомогою ламінування

Варто зазначити, що не кожен документ можна і потрібно ламінувати. І ось чому:

1. Перегрів може знищити документ

Неправильне використання машини для гарячого ламінування може назавжди знищити ваш документ. Я не жертва цього, але я повинен сказати вам правду: ламінування може спалити папір, якщо з ним не поводитися належним чином.

2. Ламінування може знищити знаки безпеки на документах

Деякі сертифікати містять відбитки, захисні печатки, позначки або штампи; при ламінуванні такі сертифікати або документи повністю розплющуються. Деякі організації, іноземні інститути настільки серйозно ставляться до цих печаток, що сплющені документи може бути важко перевірити чи затвердити.

3. Можуть створюватись некоректні копії ламінованого документу

У випадках, коли вам доведеться дублювати документ за допомогою копіювального апарату, ламіновані документи можуть не дати найкращого ефекту через свою світловідбиваючу поліетиленову текстуру. Під час фотокопіювання також можуть утворюватися спотворені лінії, текст і кольори.

Тепер пропонуємо поговорити про плівку для ламінування.

Обираючи ламінаційні матеріали, слід звертати увагу на:

  • Товщину. Існують різні товщини плівки. Найпоширенішими є такі види товщини, як 80-250 мкм (мікронів) та більше. Цей параметр впливає на міцність та зносостійкість ламінованого документа, а також на його гнучкість.
  • Тип. Ви можете купити плівку для ламінування глянцевого або матового типу. Глянцевий матеріал надає блискучий фініш, тоді як матовий — більш приглушений.
  • Розмір та формат. На сучасному ринку представлені різні розміри та формати плівки. Окрім розповсюдженого формату А4, можна купити варіант для обробки листівок, візиток тощо.
  • Клейкість. Деякі плівки мають клейкий шар на одному боці, що дозволяє створювати самоклеючі наклейки та мітки. Якщо ви плануєте використовувати ламінаційні матеріали як наклейки, оберіть клейку плівку.
  • Марка та якість. Вибирайте продукцію від відомих виробників, які гарантують якість продукту. 
  • Бренд ламінатора. Перевірте, який тип плівки рекомендується виробником вашого ламінатора. Різні моделі пристроїв можуть поєднуватися з певними різновидами матеріалів.

За ламінатором та плівкою для ламінування телефонуйте за номером: (098) 203-74-09

Техніка від NEOR зробить процес навчання безпечним, цікавим та незвичайним. Більше асортименту ви зможете знайти на нашому сайті або у соціальних мережах